Trastorns de la conducta alimentària i dels hàbits de salut física

Anorèxia

L’anorèxia nerviosa és un trastorn de la conducta alimentària que fa que les persones que el pateixen vulguin perdre més pes del que es considera saludable per la seva edat, sexe i alçada. Les persones amb aquest trastorn solen tenir una por intensa a guanyar pes, fins i tot quan tenen infrapès. Normalment fan dietes i practiquen massa exercici per tal d’aconseguir el seu objectiu. No existeix una causa directa d’aquesta malaltia però hi ha molts factors involucrats.
Alguns dels factors de risc de l’anorèxia poden ser:

  1. Estar massa preocupat o massa atent pel propi pes
  2. Haver patit un trastorn d’angoixa de petit
  3. Tenir una auto-imatge negativa
  4. Haver patit problemes d’alimentació a la infància
  5. Tenir idees socials/culturals preconcebudes poc sanes sobre la salut i la bellesa
  6. Intentar ser perfecte amb normes massa estrictes


Bulímia

La bulímia nerviosa és un trastorn de la conducta alimentària que fa que les persones que el pateixen facin afartaments (menjar grans quantitats de menjar compulsivament) i després conductes compensatòries com per exemple vomitar o fer exercici de manera extrema per tal de perdre les calories ingerides de manera poc sana.

La bulímia es pot classificar en dos tipus:

D’una banda, existeix la bulímia purgatòria, en la qual la persona s’obliga a vomitar o utilitza inapropiadament laxants, diürètics o fàrmacs. I d’altra banda, hi ha la bulímia no-purgatòria, que és aquella en què la persona utilitza altres mètodes per a perdre calories o prevenir guanyar pes, com per exemple seguir una dieta estricta o exercici físic excessiu. Malgrat els esforços frenètics per perdre pes, aquests dos comportaments (les compulsions d’ingerir grans quantitats de calories i les conductes compensatòries per perdre-les) fan que la persona caigui en un cicle de malestar del qual no es veu capaç de sortir. Amb el tractament eficaç, la persona pot trencar aquest cicle i establir-se en una dieta saludable arribant a un pes sa.


Pèrdua de pes

Establir un pes adequat significa ingerir les calories que el nostre cos i la nostra ment necessiten per funcionar de manera òptima. Si mengem més del que necessitem guanyarem un pes innecessari i posarem en risc la nostra salut amb malalties com la hipertensió, la diabetis, els triglicèrids, el colesterol, etc. Si, per contra, ingerim menys calories de les que el nostre cos necessita, perdrem massa pes i posarem, també, en risc la nostra salut, afectant així el nostre rendiment físic i afavorint la simptomatologia pròpia d’un trastorn de l’estat d’ànim. El psicòleg, el dietista o un metge de capçalera et pot oferir tota la informació que necessitis en relació al nombre de calories que hauries d’ingerir pel teu nivell diari d’activitat, la teva alçada i el teu pes actual.