Català | Español

Fusió versus defusió

Psicologia Mitjavila > Sin categoría > Fusió versus defusió

Fusió versus defusió

“El dubte no és un estat mental agradable, però la certesa és absurda” Voltaire

La teràpia d’acceptació i compromís (ACT) sosté que hi ha oportunitats per a actuar amb propòsit i sentit, fins i tot enmig del dolor i patiment intensos. L’objectiu d’ACT no és simplement eliminar el patiment, sinó trobar una manera d’utilitzar el dolor propi per a créixer i trobar-li sentit.

Quan estem en un estat de fusió cognitiva, ens quedem atrapats amb els nostres pensaments. És gairebé com si no poguéssim separar-nos d’ells i estiguéssim tan enganxats a ells que ni tan sols podem ser-ne conscients. En un estat de fusió cognitiva, el pensament domina completament el nostre comportament; pensem o creiem que alguna cosa és d’una determinada manera i actuem com si fos així.

Quan estem fusionats amb els nostres pensaments, actituds o creences, perdem contacte amb el present i estem tan perduts en el món del llenguatge i els pensaments que ens passen per la ment que ens oblidem de centrar-nos en allò que està succeint al nostre voltant en aquell moment. ACT suggereix que el mindfulness actua com un transportador del món del llenguatge i els pensaments al món present.

La defusió implica aprendre a fer un pas enrere i separar-se o desprendre dels nostres pensaments i records” (Harris , 2009, pàg .178) . Quan triem conscientment separar-nos del nostre sistema cognitiu intern, estem practicant mindfulness. Quan estem separats dels nostres processos cognitius, comencem a veure’ls com el que són: paraules i imatges. En aquest estat de defusió ens permetem a nosaltres mateixos observar amb atenció els nostres processos interns sense estar controlats per ells. Els notem, escollim no jutjar-los, els acceptem i ens permetem sentir-los en benefici de la nostra salut física i mental.

Com notes les teves emocions quan estàs en un estat de fusió versus quan estàs en un estat de defusió? Quina manera de sentir és més beneficiosa per a tu? La propera vegada que notis que t’estàs enredant amb el teu drama intern de pensaments i emocions, identifica que és això el que t’està passant. Simplement tracta d’adonar-te del que t’està succeint en aquest moment. Com et sents observan-te d’aquesta manera?

Posted By

Pixels

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *